• BIST 100

    15534,38%-0,06
  • DOLAR

    43,28% 0,06
  • EURO

    50,67% 0,53
  • GRAM ALTIN

    6573,22% 1,19
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 0,00

Tarihi milli parklar 9 ayda 837 bin kişiyi ağırladı

Tarihi milli parklar 9 ayda 837 bin kişiyi ağırladı

GÜNDEM 21.11.2022 23:39:45 0
Tarihi milli parklar 9 ayda 837 bin kişiyi ağırladı
 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci:"Tarihi milli parklarımız, muazzam bir tarihi dokuya ev sahipliği yapmaktadır. Bu mukaddes toprakları gözümüz gibi koruyup, gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya, gayret göstermeye devam edeceğiz"
 Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğundaki 12 tarihi milli park, 9 ayda 836 bin 979 kişi tarafından ziyaret edildi.
 Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yoğun çaba sarf ediyor.
DKMP bünyesinde, Başkomutan (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak), Troya (Çanakkale), Nene Hatun (Erzurum), Sakarya Meydan Muharebesi (Ankara), Kop Dağı Müdafaası (Bayburt-Erzurum), Malazgirt Meydan Muharebesi (Muş), İstiklal Yolu (Kastamonu-Çankırı), Boğazköy-Alacahöyük (Çorum), Güllük Dağı-Termessos (Antalya), Nemrut Dağı (Adıyaman-Malatya), Sarıkamış-Allahuekber Dağları (Kars-Erzurum) ve Tek Tek Dağları (Şanlıurfa) tarihi milli parkları bulunuyor.
Kurum, toplam 134 bin 379 hektar alanı kaplayan bu parklara 2003 yılından bu yana 1,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.
Söz konusu sahalara tarihi, arkeolojik, mitolojik ve kültürel kaynakları içinde barındıran, kültürel ve tarihi olayları belgeleyen yerler olması münasebetiyle ayrı önem veriliyor.
Tarihi milli parkların büyük çoğunluğunu harbe konu alanlar oluşturuyor. Sarıkamış-Allahuekber Dağları, Nene Hatun, Sakarya Meydan Muharebesi, Kop Dağı Müdafaası, Malazgirt Meydan Muharebesi ve İstiklal Yolu tarihi milli parklarında altyapı ve üstyapı tesisleri, idari ziyaretçi merkezleri ve panoramik müzeler yapılarak, vatandaşların tarih şuurunun yükseltilmesi ve gelecek nesillerin aidiyet duygusunun oluşturulması sağlanıyor.
Tarihi milli parklar, özellikle milli bayramlar öncesi vatandaşların ve turistlerin akınına uğruyor. 2020 ve 2021 yıllarında tarihi milli parkları 1 milyon 865 bin 920 kişi ziyaret etti. Bu yıl eylül sonu itibarıyla ziyaretçi sayısı 836 bin 979'u buldu.
- İlk "tarihi milli park" statüsü Gelibolu'ya verilmişti
Türkiye'de milli park çalışmaları 1956 yılında başladı. Tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması maksadıyla Orman Kanunu'nda yapılan değişiklikle, orman teşkilatı tarafından bazı uygun alanlar "milli park" olarak ilan edildi. İlk milli park 1958 yılında "Yozgat Çamlığı Milli Parkı" olarak belirlendi.
Türkiye'de halihazırda 48 milli park bulunuyor.
İlk tarihi milli park statüsü ise Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı toprakların bulunduğu Gelibolu Yarımadası'na verilmişti. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 2014'te Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilinceye kadar "tarihi milli park" statüsüyle idare edildi. Bu tarihten sonra statüsü değişti.
- "Tarihi milli parklara gözümüz gibi bakıyoruz"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AA muhabirine, vatan topraklarının tarihe yön veren, tarihin akışını değiştiren, milletin kaderinin yeniden çizildiği, şehit kanlarıyla sulanan mukaddes topraklar olduğunu söyledi.
Tarihin dönüm noktalarını yansıtan alanların "tarihi milli park" olarak ilan edildiğini belirten Kirişci, "Bu vatan toprağında, o kahramanlar sayesinde özgürce yaşadığımızı, ülkemizin her karışının kanla kazanıldığını her fırsatta hatırlamalıyız. Sahip oldukları tarihi değerlerle adeta bir miras niteliği taşıyan milli parklarımız, bu toprakların nasıl vatan ilan edildiğini anlatıyor." dedi.
Bakanlık olarak bu sahaları koruma konusunda çok hassas olduklarını vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:
"Tarihi mirasımızı tüm insanlığa ve özellikle gençlerimize aktarmak istiyoruz. Bu mirasın doğru algılanabilmesi, söz konusu savaş alanlarına atfedilmiş yazılı, çizili veya bir şekilde oluşturulmuş eserlerin yanında, bizzat savaş alanlarının kendilerinin o günkü atmosferi yansıtacak bir özelliğe kavuşturulmasıyla mümkündür. DKMP Genel Müdürlüğü bu maksatla yatırımlarına devam etmektedir."
Kirişci, Bakanlık olarak Türk tarihine büyük önem verdiklerini, tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere intikali konusunda da son derece önemli görevler üstlendiklerini dile getirdi.
Gerek tarihi milli park ilanı ve ihya çalışmaları gerekse şehitlik düzenlemeleriyle ecdada olan vefa borçlarını ödeyebilme gayretinde bulunduklarını ifade eden Kirişci, bu alanlara vatandaşların yanı sıra turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini bildirdi.
Kirişci, Türk milleti için tarihi dönüm noktalarını anlamak için o olayların geçtiği yerleri ziyaret etmenin önemine dikkati çekerek, "Tarihi milli parklarımız, muazzam bir tarihi dokuya ev sahipliği yapmaktadır. Bu sahaların milli park ilan edilmesi bu sebeple son derece mühimdir. Bundan sonra da bu mukaddes toprakları gözümüz gibi koruyup, gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya, gayret göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı
 
 
 

Ardahan Kültür Evi Geleneği Sürdürdü

İş İnsanı Hakan Yılmaz Annesi Payton Yılmaz, İstanbul’da Toprağa Verildi

Ardahan Kültür Evi, Gazetecilerle Gününü Kutladı

Bakan Yerlikaya, Edirne’deki Uyuşturucu Operasyonunu Açıkladı

Adana’da İşlenen Cinayetin Şüphelileri Edirne’de Yakalandı

Nezir Karayün’den Miraç Kandili Mesajı

Ak Parti İstanbul Göle Kadın Meclisin Ziyaret Etti.

Avcılar Esnaf Odası 20. Olağan Genel Kurulunu Yaptı

Avcılar Belediyesi 236 Araçlık Otopark Projesinin Temelini Attı

Altın Adam’ın Öğrencileri Balıkçı Kenan’da Buluştu

Olympos’ta Tarihi Keşif

Başalan’dan Sert ve Net Mesaj…

Çebi, Bu İlçede Hiç Kimse Kara Teslim Olmayacak

Gazipaşa’ya Yeni Başsavcı Atandı

Çalık’ın Sağlık Durumu İçin Kritik Açıklama

Çoban, Basın Demokrasinin Vazgeçilmez Gücüdür

Akalın: Selimiye Camii Restorasyonunun Takipçisiyiz

Galeri Cennet’te ‘Fijital Kapılar’ Sergisi Açıldı

Beylikdüzü’nde Kar Mesaisi 7/24 Sürüyor

Valilik Duyurdu: Eğitime Kar Engeli...

Soğukta Sıcak Anne Lezzetleri

Başkan Vekili Çebi Yılın Son Gününde Sahadaydı

MÜSİAD’DAN ÖZEL EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

16. Yılında Topluma Değer Katmaya Devam Ediyor

Şahin, Eğitime Yapılan Her Yatırım Geleceğe Işıktır

Yürekleri Isıtan Gönül Köprüsü

0542 856 64 49 30 Aralık 2025 Beyoğlu’nda Emeklilere Verilen Pazar Desteği 2026’da Da Devam Edecek

KKTC İle Türkiye Arasında Sürücü Belgeleri Anlaşmasında Değişiklik

“İstanbul’da Bahar” Sulu Boya Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

Avcılar Reşitpaşa Caddesi Zemin Altı Otoparkı’nın Temeli Atıldı

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

İş İnsanı Ali ŞAYİR; " Sarıkamış; Binlerce Şehidin Yüreklerinin Donduğu Yerdir.

Altın Tarihi Zirveyi Gördü

Güven AKSU; Sarıkamış’ta Unutulmaz Bir Tarih Yazılmıştır

Emekliye Seyyanen Zam Davasında Kritik 15 Gün

Oda ve Birlikler Bilgileri Bakanlığa Bildirecek

Hakime ERGÜL ve Onur BOZKURT Muhteşem Bir Düğünle Evlendiler

MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu buluştu

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Nilüfer Belediyespor, EHF Avrupa Kupası’nda tur atladı

Kars 36 Spor Deplasmandan 3 Puanla Dönüyor!

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Genç şair Eren Güler’den yüreklere dokunan bir eser…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9