9668,36%1,33
38,85% 0,03
43,64% 0,71
4034,34% 0,85
6601,79% 0,78
Rüzgar Enerjisi Türkiye’nin Enerji Haritasında Kilit Rol Oynuyor
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türkiye, rüzgar enerjisinde attığı adımlarla hem yerli sanayisini güçlendiriyor hem de enerji arz güvenliğini artırıyor. Ülke genelinde faaliyette olan yaklaşık 4 bin rüzgar türbiniyle elektrik üretimi sağlanırken, yüzde 65’e varan yerlilik oranıyla üretilen rüzgar santralleri, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji üretiminde büyük katkı sunuyor.
"RÜZGAR ENERJİSİNDE YERLİ SANAYİ ATAĞI"
Türkiye’nin sahip olduğu rüzgar enerjisi kapasitesi 13 bin 241 megavata ulaşmış durumda. Bu kapasiteyle, hidroelektrik ve güneşten sonra en yüksek yenilenebilir enerji gücü rüzgar kaynaklı oluyor. Bu başarıda en büyük pay ise yerli sanayinin. Rüzgar santralleri; kule, kanat, jeneratör gibi yaklaşık 8 bin parçadan oluşuyor ve bunların büyük bölümü Türkiye’de üretiliyor.
Rotor uzunluğu 160 metreyi, kanat uzunluğu ise 80 metreyi bulan türbinler, özel taşıma ve montaj ekipmanlarıyla kurularak enerji üretiminde kullanılıyor.
"20 BİNDEN FAZLA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR"
Rüzgar enerjisi sadece elektrik üretimiyle değil, yarattığı istihdamla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Sanayi, montaj, işletme, bakım ve onarım gibi alanlarda 20 binden fazla kişi bu sektörde çalışıyor. Yaklaşık 150 yerli firma bu alanda hizmet veriyor. Türkiye’de yedi kule, üç kanat, dört jeneratör ve dişli kutusu üretim tesisi aktif olarak faaliyet yürütüyor.
"YEKA İLE YENİ RÜZGAR PROJELERİ YOLDA"
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı modeli, kısa adıyla YEKA, bu yıl yeniden düzenlendi. Ocak ve şubat aylarında 11 bölgede toplam 2 bin megavatlık rüzgar gücü için yarışmalar yapıldı. Ekim ayında güneş, kasım ayında ise rüzgar projelerine yönelik yeni YEKA ihaleleri yapılması planlanıyor.
"YERLİ VE MİLLİ TÜRBİNDE YÜZDE 80 HEDEFİ"
Yerli rüzgar türbini üretimi için ASELSAN ile yürütülen projede, ilk türbin yüzde 65, ikinci türbin ise en az yüzde 80 yerlilik oranıyla üretilecek. Alaçatı Rüzgar Enerjisi Santrali'nde kurulacak bu türbinlerin bu yıl devreye alınması planlanıyor.
"YEKDEM RÜZGAR SANAYİSİNİN YOLUNU AÇTI"
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sanayisinde önemli bir gelişim süreci yaşadığını belirtti. Kalaycı, “İlk türbinin kurulduğu 1998’den bu yana ciddi yol alındı. YEKDEM sayesinde sektör canlandı. YEKA projeleriyle de özel sektörün desteklenmesi sağlandı” ifadelerini kullandı.