Tarih: 19.03.2024 01:40

Prof. Dr. hc CENGİZ GÜNEŞ; “Nevruz” Toprağın canlanma dirilişidir

Facebook Twitter Linked-in

21 Mart Nevruz Bahar)  Bayramı nedeni ile bir serhat Birikim Gazetesine bir açıklamada bulanan Prof. Dr. hc CENGİZ GÜNEŞ;  nevruz Navroz,  Noyruz bizim değil   hepimizin değil herkesin   değil    bir amaç için  uyanan  tüm  insanların dır yeniden  canlanan   kutlu  günüdür Bu uyanışın  tüm  halklar  için   kalıcı   ve özgürce kutlu olması  dileği  ile herkesin Nevruz bayrımı kutlu olsun.

            Baharın başlangıcı, kış yorgunluğundan uyanma, canlanma diriliş ve bir mevsimin bitiminin ve toprağın harekete geçmesi olarak bilinen bir bahar şenliğidir. 

            Bu hareketliliği her ülke veya ülkenin içindeki farklı etnik toplumlarda farklı algılamalar olsa da,  Bütünlük içinde, bir yıllık yaşam süresini, ilk çeyreğinde yeni bir yaşam heyecanı veren, adeta gün dönümüdür. 

            Özümüz yönünden, (bölgesel kastediyorum) Baca dolaşma, bacalarda  (şimdi yerde ) ot yakma, ateş yakma, yılda bir kez kuru yemişin babanın eve getirmesini bekleme, çocukların kapı kapı dolaşarak, meyve toplama (Siyah hurmanın yerine, … Verenler hariç) yumurta boyama,  gibi neşeli etkinlerin adıdır. 

            Bu hususu uzatmayacağım, NEVRUZ BAYRAMI: Afganistan Arnavutluk Azerbaycan Bosna-Hersek Çin Gürcistan Hindistan Irak İran Kazakistan Kırgızistan Kosova Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Makedonya Özbekistan Pakistan Rusya Sırbistan Suriye Tacikistan Türkiye Türkmenistan Ukrayna ülkelerinde  kutlanmaktadır. 

NEVRUZ“Tabiatın bütün zenginliklerini müjdeleyen bolluğun, bereketin, coşkunun, sevincin habercisi bir dostluk türküsü, farklı coğrafyalarda ki aynı kültürleri, aynı heyecanda buluşturan, barış içinde, kardeşlik içinde, huzur içinde yaşama isteğini, bolluğu, bereketi müjdeleyen bir paylaşma günü NEVRUZ; Bu coğrafyadan dalga dalga yayılacak hoşgörünün dünyayı değiştireceğine inanıyoruz.” Dedi.

Prof. Dr. hc CENGİZ GÜNEŞ

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —