9700,17%-0,48
38,78% 0,04
43,45% 1,00
4052,63% 0,44
6535,31% -0,12
Ardahan Göle Köprülü Kuzupınar Köyünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat ARAS, Kanser Alanındaki çalışması En İyi Araştırma Ödülüne Layık Görüldü.
Kanser üzerine bir makale yazan değerli hemşerimiz Göle Köprülü beldesi Kuzupınar köyü doğumlu Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat ARAS, yapmış olduğu kanser çalışması üzerine, Uluslararası En İyi Araştırma Ödülüne laik görüldü.
Radyoterapi Her Kanser Türüne Uygulanır Mı?
Doç. Dr. Serhat Aras, “Radyoterapi birçok kanser tedavisinde kemoterapi ve cerrahiyle kombine ya da tek başına uygulanabilir. Genellikle kanser tedavilerinde son adım olduğu düşünülse de lokal tümör tedavisinde cerrahi kadar güçlü bir basamak olarak güçlü lokal etkiye sahiptir. Örneğin prostat kanserinin tüm evrelerinde radyoterapi uygulamasının çok etkili sonuçları vardır. Özellikle erken evre prostat kanserlerinde radyoterapi cerrahi ile aynı sağ kalım etkisine sahiptir. Bu da ameliyata gerek kalmadığının göstergesi olarak değerlendirilir. Radyoterapi günümüzde akciğer, beyin, baş ve boyun tümörlerinde de etkili şekilde uygulanmaktadır” diyor.
Radyasyonun Yan Etkileri
Gelişen teknolojiye bağlı olarak geliştirilen radyoterapi tedavi cihazları sayesinde, tümör hacmine en yüksek radyasyon dozu verilirken sağlıklı dokular üzerinde hasarın en düşük seviyede tutulması hedefleniyor. Doç. Dr. Serhat Aras, “Buna karşın ‘sıfır etki’ diye bir şey yoktur. Tedavi hacmi, uygulanan radyasyon dozu ve tekniği gibi faktörler nedeniyle radyoterapinin yol açtığı olası yan etkiler görülebilir” diyor. Radyoterapi baş boyun kanserlerinin neredeyse tüm evrelerinde bir tedavi yöntemi olarak önemli rol oynarken ciddi yan etkilere de neden olabiliyor. Baş ve boyunda bulunan birçok organ, radyasyondan etkileniyor ve fonksiyonlarında ortaya çıkan bozukluklar radyasyonun yan etkileri olarak tanımlanıyor. Örneğin, yüksek enerjili iyonize radyasyonun kullanıldığı baş-boyun kanser radyoterapisi, hastaların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ağız kuruluğu (xerostomia), yutma güçlüğü, konuşma zorluğu, tat alma değişimi, diş çürüme riski ve tükürük bezi fonksiyon bozuklukları gibi oral kavite üzerinde istenmeyen şiddette olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Yan Etkiler Azaltılabilir Mi?
Antioksidanlar ise iyonize radyasyon tarafından üretilen serbest radikalleri ve diğer toksik maddeleri temizliyor. Antioksidanların iyonize radyasyonun neden olduğu istenmeyen toksiklere karşı makromoleküler hücreleri koruma üzerinde de önemli etkisi bulunuyor. Farklı radyoterapi uygulamalarında ışın maruziyetine bağlı olarak kullanılan antioksidanlar, hastaların yaşam kalitesini artırmakla kalmayıp radyasyon toksisitesine karşı dokuları da önemli oranda koruyor. Kaynak HABERTÜRK