9948,51%5,78
39,81% -0,22
46,85% -0,07
4210,23% 0,24
6644,83% -1,42
‘Daha Adil İstanbul İçin Tam Yol İleri’ Sunumunda Konuştu Hanedeki Bir Kişiye, Yıl Boyunca Toplam 10.000 Tl Ulaşım Desteği Sağlayacağız 100 Bin Çiftimize, Tek Seferlik 30 Bin Tl Destek Sağlayacağız Vaatlerimizi Kopyalayabilirsiniz Ama İçimizdeki Eşitlik Ve Adalet Duygusunu Kopyalayamazsınız Halkın Bütçesinden Bir Avuç İnsana, Malum Vakıf Ve Derneklere Para Aktaran O Kirli Hortumu Kestik
‘Kimin Parasını Kime Dağıtıyorsun’ Diye Hesap Sormaya Kalkanlara Cevabım Hiç Değişmedi:
Halkın Parasını Halka Dağıtıyorum; Dağıtmaya Da Devam Edeceğim
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘10x10=100 Büyük Proje’ sunumlarının üçüncüsünü, kent yoksulluğuyla mücadeleye ayırdı.
2019 yerel seçim sürecinde yaşanan karalama kampanyalarını hatırlatan İmamoğlu, “Ne dediler: ‘İmamoğlu gelirse, sosyal yardımlar kesilir.’ Biz, bir tek şeyi kestik: Halkın bütçesinden bir avuç insana, malum vakıf ve derneklere para aktaran o hortumu, o kirli hortumu kestik ve partizanlıktan tamamen arındırılmış, vatandaşa saygılı, toplumsal dayanışmayı öne çıkaran, halkçı bir sistem kurduk. İsrafı bitirdik, hizmeti getirdik. Sonuç; İstanbul tarihinde görülmemiş ölçüde artırdığımız sosyal destek ve yardımlar oldu. Sonuç; sosyal adaleti sağlamak amacıyla vatandaşa ilk kez sunulan pek çok yeni hizmet oldu” ifadelerini kullandı.
“İktidarın yanlış ekonomi yönetiminin faturasını en çok ödeyen kesimler, dar gelirli vatandaşlarımız oldular” diyen İmamoğlu, “Bizden önceki yönetim döneminde, vatandaşa sunulan ayni ve nakdi destek sayısı 357.742 iken, 2023 yılında bu sayıyı 2.292.797’e çıkardık. Bir diğer anlatımla, vatandaşa tam 6 kat daha fazla destek verdik. Şehrimizde yoksulluk derinleşmeye devam ettiği için, 2024’ten itibaren, ayni ve nakdi sosyal destek miktarını 600.000 haneye çıkarak, ayni ve nakdi destek sayısını tam 4 milyon adede yükselterek, ihtiyaç sahibi vatandaşımızın yanında olacağız” bilgilerini paylaştı.
5 yıllık görev süreleri boyunca; Halk Süt’ten Kent Lokantalarına, önceki sayıları sıfır olan kreşlerden öğrenci yurtlarına, 0-4 yaş arası bebeği olan annelere sağlanan ücretsiz toplu ulaşımdan Askıda Fatura’ya kadar farklı alanlarda yaptıkları halkçı ve kamucu hizmetlerden örnekler veren İmamoğlu; yeni dönemde kadınlar, çocuklar, gençler, dar gelirliler, ihtiyaç sahipleri, engelliler ile eğitim, sosyal yaşam, sağlık ve hayat boyu eğitim alanlarında yapacaklarını da 10 maddede sıraladı.
“Örneğin; tek maaşla geçinen emekli vatandaşımıza, hane başına, yıllık 10.000 TL pazar desteği sağlayacağız” diyen İmamoğlu, “Yüksek enflasyon nedeniyle, emeklilerimiz ekmek alırken bile kara kara düşünüyor. Tek emekli maaşı ile geçinen hanelere, Halk Ekmek büfelerinden ücretsiz olarak, günde 1 ekmek alma hakkı getireceğiz. ‘İBB Gezici Aşevleri’ açarak, sokakta yaşayan ya da İBB sosyal yardımlarından faydalanan vatandaşlarımıza, 5 yılda, toplam 75 milyon öğün yemeği, ücretsiz dağıtacağız. Tek asgari ücret ile geçinen hanelere, ‘Ulaşım Nakdi Desteği’ sunacağız ve hanedeki bir kişiye, yıl boyunca toplam 10.000 TL ulaşım desteği sağlayacağız. Emeklilerimizde olduğu gibi, tek asgari ücretle geçinen hanelere de yıllık 10.000 TL pazar desteği vererek, aile ekonomisine katkı sağlayacağız. Vatani görevlerini yerine getirirken, bizleri koruyan canlarımızın ailelerine destek olmak üzere, şehit ve gazi yakınlarına, 5.000 TL nakit destekte bulunacağız. Yeni evlenecek çiftler yuvalarını kursun diye, 5 yıl içinde, toplam 100 bin çiftimize, tek seferlik 30 bin TL destek sağlayacağız. Engelli çocuk sahibi 50.000 kadına, 5.000 TL tutarında destek sağlayacağız” şeklinde konuştu.
“2019’da sosyal destek vaatlerimizi açıkladığımızda, ‘Kimin parasını kime dağıtıyorsun’ diye hesap sormaya kalkanlar; bizim tek tek gerçekleştirdiğimiz o vaatleri bugün kopyalamakla meşguller” diyen İmamoğlu, “Vaatlerimizi kopyalayabilirsiniz ama içimizdeki eşitlik ve adalet duygusunu kopyalayamazsınız. İnsan ve vatan sevgisini kopyalayamazsınız. İhmal ve ihanetle kirlenmemiş, o büyük ve gerçek İstanbul sevgimizi kopyalayamazsınız. Cumhuriyetçiliği, halkçılığı kopyalayamazsınız. ‘Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir’ diyen Atatürk’e ve onun ideallerine olan bağlılığımızı kopyalayamazsınız. ‘Kimin parasını kime dağıtıyorsun’ diye hesap sormaya kalkanlara cevabım hiç değişmedi: Halkın parasını halka dağıtıyorum; dağıtmaya da devam edeceğim. Çünkü, benim hiç kimseye, hiçbir çıkar şebekesine diyet borcum yok. Sadece ve sadece vatandaşa hizmet sözüm, eşitlik ve adalet taahhüdüm var. Sadece ve sadece milletin iradesine saygı borcum var” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “10x10=100 Büyük Proje” sunumlarının üçüncüsünü, “Daha adil İstanbul için tam yol ileri” başlığıyla yaptı. İmamoğlu, Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) kampüsü bünyesindeki İPA Havuz’da düzenlenen sunumunda, halkçı belediyecilik anlayışı doğrultusunda kent yoksulluğuyla mücadele konusundaki projelerini kamuoyu ile paylaştı. Sunuma, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP milletvekili Yunus Emre, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, CHP Bakırköy Belediye Başkan adayı Ayşegül Ovalıoğlu, CHP Güngören Belediye Başkan adayı Yüksel Yalçın da katıldı.
“ADALETSİZLİK, TOPLUMLARI VE KURUMLARI İÇTEN İÇE ÇÜRÜTÜR”
“Hem güçlü bir ülke hem de mutlu bir şehir olabilmek, ancak adaletle mümkündür” diyen İmamoğlu, “Çünkü adaletsizlik, birlik ve beraberlik duygusunu ortadan kaldırır. Toplumları, kurumları içten içe çürüteceğini ifade etmek isterim” dedi. İmamoğlu, sunumun yapıldığı İPA Havuz’un hikayesine de konuşmasında yer verdi. “Bulunduğumuz mekanda da ‘mekansal adaleti’ sizlerle yaşıyorum” diyen İmamoğlu, “Mekansal adaletten kastım; burası İstanbul Planlama Ajansı. İPA, yaklaşık 80 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve bu alan, daha öncesinde Başkanlık Konutu olarak kullanılıyordu. Sonrasında buraya ne yazık ki, bizden önceki dönem, sadece farklı ilçelerin belediye başkanlarını davet edilerek, 12 ilçe belediye başkanına da Büyükşehir Belediye Başkanlığı konutunun yanında konutlar yapıldı. Bu konutları da biraz herkes kendi zevkine göre yaptı. Ama kötü olan, mesela burası Bakırköy'ün sınırlarında olmasına rağmen, Bakırköy Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili olduğu için, ona burada ‘Gel burada bir lojman var’ dememişler; ta Ümraniye'den Arnavutköy'e, Esenler'den başka ilçelere varıncaya kadar -tek titri var- AK Partili bir belediye başkanı olması kaydıyla burada başkanlık konutu ya da başkanlık lojmanı şeklinde tahsisi yapılmış” diye konuştu.
“BURASI BİR BELEDİYE BAŞKANININ NEREDEYSE YARI OLİMPİK YÜZME HAVUZUYKEN…”
“Ben, Belediye Başkanı seçildiğinde burayı ziyaret ettiğinde ve bunu gördüğümde çok üzüldüm, çok şaşırdım” diyen İmamoğlu, “Yani ben hayatta böyle bir şey yapamam. Birisi bana dayatsa, bu bir yönetmelik olarak bir kitapta yazıyor olsa, yine yapamam. Yapmam. Dolayısıyla biz burada, bu o güzel ortamda farklı bir tasarımla İPA fonksiyonunu buraya taşıdık. Kentin geleceğini kentin her paydaşıyla konuşabildiğimiz muazzam bir saha burada üretildi. Çok güçlü işlere imza atıyor İPA. İPA’nın bu sahadaki varlığı, bence kendisi mekansal adaleti bakımından çok özel bir pozisyonda, çok özel bir konumda. Hatta bunun mihenk taşı, bunun tam da böyle adresi neresidir, derseniz… Şu an bulunduğumuz yer, yayın yaptığımız yer; aslında burası bir belediye başkanının neredeyse yarı olimpik yüzme havuzuyken, şu anda sunumların yapıldığı, insanların bir arada düşündüğü, düşünme, taşınma bir arada karar verme kabiliyetlerini geliştirdiği bir düşün havuzu gibi, bir bilgi havuzu gibi bir pozisyona evrildi. Kentsel adaleti de var etmemiz konusunda bu özel alanı, bu özel sahayı sizlerle paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı.