• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

EĞİTİM VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ÖNÜNDEKİ EN TEMEL ENGELLER İÇİN ÇAĞRI

EĞİTİM VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ÖNÜNDEKİ EN TEMEL ENGELLER İÇİN ÇAĞRI

GÜNDEM 25.12.2023 13:16:43 0
EĞİTİM VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ÖNÜNDEKİ EN TEMEL ENGELLER İÇİN ÇAĞRI

Son yıllardaki hamlelerle yepyeni bir çehre kazanan Türkiye, çağın kazanımlarıyla birlikte tarihi ve kültürel birikimi ile geçmişte İslami değerlerle insanlığı kucakladığı aslî misyonuna, yüzyıllar boyu verdiği karşılıksız hizmet rolüne tekrar çağrılıyor. Ülkemizin bu çağrıya cevap verebilmesi için Türkiye Yüzyılı Projesi, çağın gereklerine uygun yerli ve milli bir muhteva ile düzenlenmiş yeni bir eğitim müfredatı ve buna öncülük yapabilecek yeni bir öğretmen yetiştirme programını zorunlu olarak içermelidir.

Türkiye Yüzyılında eğitime doğru hedef ve idealler kazandırılırsa, okullarımızdaki her öğretmen nesillerimizi inşa eden birer sanatkâr olacak; bu toprakların ruhuna ve değerlerine uygun bir felsefe yüklenirse, her öğretmen hayatın seyircisi değil aktörü konumuna yükselecek; anlam boyutlu içkin bir müfredat oluşturulursa, her öğretmen sistemin sadece kullanıcısı değil yapıcısı haline gelecektir. Böylece eğitimi ticaret edinen, öğretmenliği esnaflığa indirgeyen anlayışlar ve öğretmenler sahneden çekileceklerdir. Zira teori ve pratiğiyle büyük eğitimci Nureddin Topçu’nun belirttiği gibi; “Bu, para değil, ruh işidir. Muallimleri maaş derecesine göre tasnif etmek ne kadar budalaca bir hareket olursa, bulunduğu mektebin derecesine göre muallime kıymet vermek itiyadı da o kadar safiyane ve o kadar muzır bir itiyattır”.

Eğitimi ve eğitimciyi merkeze alan bir TÜRKİYE YÜZYILI PROJESİ’nin amacına ulaşma imkân ve gücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonundaki 61 proje içinde öğretmenliğe dair hiçbir projenin yer almamasını ve çizilen hedeflerin içerisinde maarif ve eğitime dair konuların bulunmamasını büyük bir eksiklik olarak yorumluyoruz. Tüm dünya için çok önemli olacak bu çok anlamlı ve iddialı Türkiye Yüzyılı vizyonu projesinin bu yönüyle mutlaka yeniden ele alınıp gözden geçirilmesi ve milli bir eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz.

Bu çok temel engellerden birincisi milli ve manevi bir şuura dayalı bir maarif fikrinin olmayışı ikincisi ise tüm eğitim sistemini adeta felç eden merkezi sınav odaklı ölçme ve değerlendirme biçimi olduğunu vurgulamak yanlış olmayacaktır. Bu çerçevede öncelikle milli ve manevi şuura dayalı özgün bir maarif fikri ve buna uygun yeni ve daha nitelikli bir ölçme değerlendirme sürecinin hayata geçirilmesi için çalışmaların vakit geçirilmeden başlatılmasını diliyoruz.

 İlkokulda Bilsem sınavları, 5. sınıfta bursluluk sınavı, 8. sınıfta liselere giriş sınavları (YGS), 12. sınıfta üniversite sınavları (YKS) ile eğitim sınavlara hazırlık şekline dönüşmüştür. Bu sebeple de sınavlar öğrenciyi hayata ve mesleğe hazırlama aracı olmaktan eleme aracına hatta elenmeme yarışı haline dönüşmüştür. Nitekim aileler de bu yarışa endekslenmiş durumdadır. Çocuklarımızın en parlak dönemlerini böyle bir stres içerisinde kaybettiğimizin ve geleceğe tükenmiş, heyecansız ve sorunlu nesiller bıraktığımızın acilen farkına varmalıyız.     

Üniversite mezunu ile meslek erbabı arasındaki itibar derecesi birbirine yakın olmak zorundadır. Bu ikisi arasındaki makas açıldıkça ve üniversite mezunu daha konforlu ve itibarlı bir görünüm sergiledikçe meslek okullarından ve mesleklerden kaçış doğal olarak devam edecektir. Halbuki her toplumda belki üniversite mezunundan 5-10 kat daha fazla meslek erbabına ihtiyaç vardır. Öğrencilerin çoğunluğunun liselere değil, meslek okullarına yönlendirilmesi için öncelikle Türkiye’de mesleki eğitim haklı itibarını geri kazanmalıdır ve ülkemizde okulu olmayan hiçbir meslek kalmamalıdır. 

Merkezi sınavlar yerine her şeyin yerli yerinde kullanılacağı, fıtrata müdahale edilmeyeceği doğru bir eğitim düzeni, gerçekçi bir ölçme değerlendirme sistemi talep ediyoruz. İnsanın en temel hakkı olan eğitim, sınav merkezli bir anlayışa kurban edilmemelidir.

Tam da bu nedenle, idrak ettiğimiz öğretmenler günü vesilesiyle mevcut eğitim sistemimizin Türkiye Yüzyılı hedeflerine uygun olarak tasarlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Öncelikle Türkiye eğer kendi öğretmen yetiştirme programını hayata geçirir, eğitim ve bilim-üniversite modelini teşkil ve tesis ederse, önce gönül coğrafyamızda, sonra dünyada bir eğitim merkezi haline gelebilir, eğitim metot ve araçlarının en büyük ihracatçısı halini alabilir. Ülkemiz bu yolla bir medeniyet ve kültür merkezi halinde öncü rol oynayabilir.

Bu hedeflere ulaşabilmek için öncelikle ülkemizde öğretmene verilen değer sorgulanmalıdır. Öğretmenin motivasyonunun niçin düştüğü ve mesleğini icra ederken hangi engellerle karşılaştığı mutlaka ortaya konmalıdır. Çünkü öğretmenlerin büyük çoğunluğu itibarlarının zarar gördüğü ve okullarda etki ve fonksiyonlarının erozyona uğradığı kanaatindeler. Özellikle merkezi sınavlar vesilesi ile eğitim yapamadıkları ve daha çok öğretimle uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler.

Bilhassa zorunlu eğitim yüzünden belli bir aşamadan sonra akademik olarak eğitime devam etmemesi ve bir mesleğe yönlendirilmesi gereken öğrenciler liseleri doldurduğu için öğretmenin gerçek rolü devre dışı kalmaktadır. Dolayısıyla öğretmenlerin gündeminde karakter gelişimine dönük gerçek ideal bir eğitim modelini oluşturmanın yolunu bulmalıyız.

Öğretmenlik mesleğinin itibarını iade etmek ve hak ettiği noktaya taşımak için büyük bir titizlikle düşünülmüş ve yapılandırılmış öğretmen yetiştirme modelleri ve projeleri acilen tasarlanmalı ve uygulamaya geçirilmelidir.

Bu projeler hazırlanırken dikkate alınması gereken en önemli esas ise milli kimliğe ve bilimsel vizyona dayalı bir sistem oluşturulması gerektiğidir.

Bu şekilde oluşturulacak üniversitelerde çalışacak eğiticiler ve öğretmen adaylarının özenle seçilmesiyle; bilimsellik, pedagojik yaklaşım ve milli kimlik ön plana çıkarılmasıyla; seçimde somut liyakat ölçütleri benimsenmesiyle “eğitim ve eğitimci problemi” etkili bir şekilde çözülebilecektir.

Maarif Platformu olarak nitelikli öğretmen yetiştirme noktasında bu çağrı metninde kısmen özetlediğimiz bir yol haritası ve rapor hazırlığı içerisinde olduğumuzu da bu münasebetle ifade etmek isteriz.

İndirmek için tıklayınız.


 

Haber Kaynak : yerelhaberim.net

Karadeniz’in Tadı ve Ritmi Buluştu…

Atıklar Değere Dönüşüyor!

Sanat Sohbetleri Sosyal Çürümeyi Gündeme Taşıdı!

Üç Projeyle Bölge Sergisine Girme Gururu

Veli Savundu Görüntüler Kafa Karıştırdı!

Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili

Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...

Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!

Trafiğe Master Plan Nefesi!

Mecliste Adalet Vurgusu…

Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık

Postacı; İlk Dersimiz Bayrak Oldu...

İlk Dersimiz Bayrak Dedi…

Acil Sağlıkta Tarihi Adım Hayata Geçiyor!

Tuncer Dağ’dan Miraç ve Berat gecelerine anlamlı mesaj

Gürbüz Süleymanoğlu’ndan Berat Kandili mesajı

Togay Çoban’dan Berat Kandili mesajı

Muharrem Yıldız’dan Berat Kandili mesajı

Eski Gürpınar Belediye Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Velittin Küçük ’ten Berat Kandili mesajı

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

Kopuş Sergisi Sanatseverlerle Buluştu…

GOOGLE VE İGD İş Birliğiyle Dijital Ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi Gerçekleştirildi

Türkiye Bir Gelecek Krizi mi Yaşıyor?

Bu Kıraathane Esenyurtluların İlgi Odağı Oldu!

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Esenyurt Belediye Personelinden İnsanlık Dersi…

81 Yaşındaki Kadını Nasıl Dolandırdılar!

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Adalet Kürsülerine Taze Kan!

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

CHOCO TURN Çikolatılı Döner Bahçeşehir’de Açıldı!

RESS GROUP, Uluslararası Arenada Büyüyor:

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

İş İnsanı Ali ŞAYİR; " Sarıkamış; Binlerce Şehidin Yüreklerinin Donduğu Yerdir.

Altın Tarihi Zirveyi Gördü

Güven AKSU; Sarıkamış’ta Unutulmaz Bir Tarih Yazılmıştır

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Ardahan Tanıtım Günleri 22–25 Ocak’ta Yapılacak

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12