• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

İSTANBUL HABERLERİ 24.03.2023 15:58:24 0
Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı. Yaşayan Ev, insanların keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı.

Yağmur KÜPELİ/İstanbul/Serhat Birikim

         Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin,  yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi  için çalışıyoruz

            Yaşlı Hakları Merkezi’nde ise; yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri konusunda danışmanlık hizmeti sunulacak.

            Yaşlıların ve yaşlanmakta olan bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaç edinerek daha kaliteli, sağlıklı ve keyifli yaşlanması için çalışmalar yürüten Şişli Belediyesi, hak temelli bir yaklaşımla 2021 yılında Türkiye’de bir ilke imza atarak Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde “Gerontolojik Hizmetler Birimi”ni kurmuştu. 

         Belediye, bu alanda yeni bir hizmeti daha planlayarak; yaşlıların yaşadıkları ayrımcı söylemlerin, ihmallerin ve ön yargıların kırılabilmesi, yaşlıların kent ile kurdukları ilişki düzeylerini güçlendirebilmeleri için yine Türkiye’de bir ilk olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

         Şişli Paşa Mahallesi’nde yer alan Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi; 22 Mart Çarşamba günü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve halkın yoğun katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete girdi.

 “Yaşlı hakları, insan haklarıdır”

         Yaş almış vatandaşların yaşadığı ayrımcı tutumların, hak ihlallerinin, kamusal hizmetlerden aldığı payın giderek azalmasının görünmeyen, ancak ciddi bir sorun olduğunu belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, toplumsal dayanışmanın en önemli göstergelerinden birinin; yaşlıların karşılaşabileceği sorunların en aza indirgenmesi ve bunların çözümüne ulaşabilme noktasında olanaklar sunulması olduğunu belirtti.

         Açılış töreninde Şişlililer bir araya gelen Başkan Keskin, ‘Gerontolojik Hizmetler Birimi çatısı altında yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi ve bu kişilerin kent ile kurdukları ilişkinin güçlendirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Keskin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Yaşlı hakları, insan haklarıdır. Bu amaçla “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni projelendirdik.  Her iki merkez de komşularımızın keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı. Ancak, bizim bu merkez özelinde çok önemli bir hedefimiz daha var. ‘Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezimizle’, İstanbul Barosu bünyesinde Kadın Hakları Merkezi gibi Yaşlı Hakları Merkezi’nin açılmasını destekleyeceğiz. Bu amaçla Yaşlı Hakları Merkezimizde, yaşlı komşularımızın uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılık gibi vakaları bildirecekleri bir ihbar hattı oluşturacağız. İstanbul Barosu işbirliğiyle, bu komşularımızın uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti vereceğiz.”

Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi’nde pek çok hizmet çeşidi kurgulandı:

  • Aynı bahçe içerisinde 150 metrekare kapalı alana sahip olan Yaşlı Hakları Merkezi ile 750 metrekare kapalı alanda konumlandırılan Yaşayan Ev üyelik sistemiyle çalışacak.  
  • Yaşayan Ev iç kısmında; 1 kafe, 1 görüşme odası, 1 iş-uğraş atölyesi, 1 mutfak yer alıyor.
  •  Yaşayan Ev’in dış kısmında ise; 1 kış bahçesi, yazın kullanılabilecek şemsiyeli oturma alanı, rehabilite özelliği olan tarih boyunca hem fizyolojik hem psikolojik hem de bilişsel açıdan tedavilerde kullanılan terapötik bahçe alanı bulunuyor. Terapötik bahçede; tıbbi aromatik kokuların yer aldığı bitkiler bulunuyor. Yine bu bahçede, yaşlıların bitki yetiştirebilecekleri, bakım yapabilecekleri erişilebilir bir alan da oluşturuldu. 
  • Kurgulanan iş-uğraş atölyelerinde ise çeşitli sosyal, bilişsel, kültürel aktiviteler, sanatsal faaliyetler, Parkinson, Alzheimer risk taraması gibi sağlık çalışmalarının yanı sıra eğitimler, manevi destek programları düzenlenecek.
  • Kitap okumayı seven yaşlılar için Yaşayan Ev’de bir de kütüphane kuruldu.
  • Yaşlı Hakları Merkezi ise 1 görüşme odası ve 1 adet çok amaçlı salondan oluşuyor.
  •  Merkezde yaşlıların arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri, etkinlikler yapabileceği bahçe alanı da bulunuyor. 
  • Yaşlı Hakları Merkezi’nde yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik vakaların bildirebileceği ihbar hattı oluşturulacak. İstanbul Barosu iş birliğiyle yaşlıların, uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti sunulacak. 
  • Merkezde; yaş, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, etnik köken, medeni durum, engel durumu, mültecilik-göçmenlik durumu, maruz kalınan şiddet türü vb. olmak üzere istatistiki veriler tutularak politika ve hizmet önerileri de geliştirilecek.
  • Bunun yanı sıra, çeşitli etkinliklerle yaşlı haklarını görünür kılmak ve bu alanda farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütülecek. 
  • Merkez ayrıca, Şişli’de şiddet sonrası ilk müdahalelerin gerçekleşeceği istasyon olma yönünde de önemli bir yere sahip olacak.

 

 

İba: “Belediyenin Hatalarının Bedeli Esnafa Ödetilemez”

Ardahan Kültür Evi Geleneği Sürdürdü

Ardahan Kültür Evi, Gazetecilerle Gününü Kutladı

Bakan Yerlikaya, Edirne’deki Uyuşturucu Operasyonunu Açıkladı

Adana’da İşlenen Cinayetin Şüphelileri Edirne’de Yakalandı

Nezir Karayün’den Miraç Kandili Mesajı

Ak Parti İstanbul Göle Kadın Meclisin Ziyaret Etti.

Avcılar Esnaf Odası 20. Olağan Genel Kurulunu Yaptı

Avcılar Belediyesi 236 Araçlık Otopark Projesinin Temelini Attı

Altın Adam’ın Öğrencileri Balıkçı Kenan’da Buluştu

Olympos’ta Tarihi Keşif

Başalan’dan Sert ve Net Mesaj…

Çebi, Bu İlçede Hiç Kimse Kara Teslim Olmayacak

Gazipaşa’ya Yeni Başsavcı Atandı

Çalık’ın Sağlık Durumu İçin Kritik Açıklama

Çoban, Basın Demokrasinin Vazgeçilmez Gücüdür

Akalın: Selimiye Camii Restorasyonunun Takipçisiyiz

Galeri Cennet’te ‘Fijital Kapılar’ Sergisi Açıldı

Beylikdüzü’nde Kar Mesaisi 7/24 Sürüyor

Valilik Duyurdu: Eğitime Kar Engeli...

Soğukta Sıcak Anne Lezzetleri

Başkan Vekili Çebi Yılın Son Gününde Sahadaydı

MÜSİAD’DAN ÖZEL EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

16. Yılında Topluma Değer Katmaya Devam Ediyor

Şahin, Eğitime Yapılan Her Yatırım Geleceğe Işıktır

Yürekleri Isıtan Gönül Köprüsü

0542 856 64 49 30 Aralık 2025 Beyoğlu’nda Emeklilere Verilen Pazar Desteği 2026’da Da Devam Edecek

KKTC İle Türkiye Arasında Sürücü Belgeleri Anlaşmasında Değişiklik

“İstanbul’da Bahar” Sulu Boya Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

Avcılar Reşitpaşa Caddesi Zemin Altı Otoparkı’nın Temeli Atıldı

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

İş İnsanı Ali ŞAYİR; " Sarıkamış; Binlerce Şehidin Yüreklerinin Donduğu Yerdir.

Altın Tarihi Zirveyi Gördü

Güven AKSU; Sarıkamış’ta Unutulmaz Bir Tarih Yazılmıştır

Emekliye Seyyanen Zam Davasında Kritik 15 Gün

Oda ve Birlikler Bilgileri Bakanlığa Bildirecek

Hakime ERGÜL ve Onur BOZKURT Muhteşem Bir Düğünle Evlendiler

MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu buluştu

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Nilüfer Belediyespor, EHF Avrupa Kupası’nda tur atladı

Kars 36 Spor Deplasmandan 3 Puanla Dönüyor!

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Genç şair Eren Güler’den yüreklere dokunan bir eser…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9