• BIST 100

    11073,27%0,94
  • DOLAR

    42,10% 0,04
  • EURO

    48,71% 0,69
  • GRAM ALTIN

    5400,36% 0,17
  • Ç. ALTIN

    8953,99% 1,15

Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

İSTANBUL HABERLERİ 24.03.2023 15:58:24 0
Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı. Yaşayan Ev, insanların keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı.

Yağmur KÜPELİ/İstanbul/Serhat Birikim

         Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin,  yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi  için çalışıyoruz

            Yaşlı Hakları Merkezi’nde ise; yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri konusunda danışmanlık hizmeti sunulacak.

            Yaşlıların ve yaşlanmakta olan bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaç edinerek daha kaliteli, sağlıklı ve keyifli yaşlanması için çalışmalar yürüten Şişli Belediyesi, hak temelli bir yaklaşımla 2021 yılında Türkiye’de bir ilke imza atarak Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde “Gerontolojik Hizmetler Birimi”ni kurmuştu. 

         Belediye, bu alanda yeni bir hizmeti daha planlayarak; yaşlıların yaşadıkları ayrımcı söylemlerin, ihmallerin ve ön yargıların kırılabilmesi, yaşlıların kent ile kurdukları ilişki düzeylerini güçlendirebilmeleri için yine Türkiye’de bir ilk olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

         Şişli Paşa Mahallesi’nde yer alan Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi; 22 Mart Çarşamba günü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve halkın yoğun katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete girdi.

 “Yaşlı hakları, insan haklarıdır”

         Yaş almış vatandaşların yaşadığı ayrımcı tutumların, hak ihlallerinin, kamusal hizmetlerden aldığı payın giderek azalmasının görünmeyen, ancak ciddi bir sorun olduğunu belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, toplumsal dayanışmanın en önemli göstergelerinden birinin; yaşlıların karşılaşabileceği sorunların en aza indirgenmesi ve bunların çözümüne ulaşabilme noktasında olanaklar sunulması olduğunu belirtti.

         Açılış töreninde Şişlililer bir araya gelen Başkan Keskin, ‘Gerontolojik Hizmetler Birimi çatısı altında yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi ve bu kişilerin kent ile kurdukları ilişkinin güçlendirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Keskin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Yaşlı hakları, insan haklarıdır. Bu amaçla “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni projelendirdik.  Her iki merkez de komşularımızın keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı. Ancak, bizim bu merkez özelinde çok önemli bir hedefimiz daha var. ‘Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezimizle’, İstanbul Barosu bünyesinde Kadın Hakları Merkezi gibi Yaşlı Hakları Merkezi’nin açılmasını destekleyeceğiz. Bu amaçla Yaşlı Hakları Merkezimizde, yaşlı komşularımızın uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılık gibi vakaları bildirecekleri bir ihbar hattı oluşturacağız. İstanbul Barosu işbirliğiyle, bu komşularımızın uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti vereceğiz.”

Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi’nde pek çok hizmet çeşidi kurgulandı:

  • Aynı bahçe içerisinde 150 metrekare kapalı alana sahip olan Yaşlı Hakları Merkezi ile 750 metrekare kapalı alanda konumlandırılan Yaşayan Ev üyelik sistemiyle çalışacak.  
  • Yaşayan Ev iç kısmında; 1 kafe, 1 görüşme odası, 1 iş-uğraş atölyesi, 1 mutfak yer alıyor.
  •  Yaşayan Ev’in dış kısmında ise; 1 kış bahçesi, yazın kullanılabilecek şemsiyeli oturma alanı, rehabilite özelliği olan tarih boyunca hem fizyolojik hem psikolojik hem de bilişsel açıdan tedavilerde kullanılan terapötik bahçe alanı bulunuyor. Terapötik bahçede; tıbbi aromatik kokuların yer aldığı bitkiler bulunuyor. Yine bu bahçede, yaşlıların bitki yetiştirebilecekleri, bakım yapabilecekleri erişilebilir bir alan da oluşturuldu. 
  • Kurgulanan iş-uğraş atölyelerinde ise çeşitli sosyal, bilişsel, kültürel aktiviteler, sanatsal faaliyetler, Parkinson, Alzheimer risk taraması gibi sağlık çalışmalarının yanı sıra eğitimler, manevi destek programları düzenlenecek.
  • Kitap okumayı seven yaşlılar için Yaşayan Ev’de bir de kütüphane kuruldu.
  • Yaşlı Hakları Merkezi ise 1 görüşme odası ve 1 adet çok amaçlı salondan oluşuyor.
  •  Merkezde yaşlıların arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri, etkinlikler yapabileceği bahçe alanı da bulunuyor. 
  • Yaşlı Hakları Merkezi’nde yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik vakaların bildirebileceği ihbar hattı oluşturulacak. İstanbul Barosu iş birliğiyle yaşlıların, uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti sunulacak. 
  • Merkezde; yaş, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, etnik köken, medeni durum, engel durumu, mültecilik-göçmenlik durumu, maruz kalınan şiddet türü vb. olmak üzere istatistiki veriler tutularak politika ve hizmet önerileri de geliştirilecek.
  • Bunun yanı sıra, çeşitli etkinliklerle yaşlı haklarını görünür kılmak ve bu alanda farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütülecek. 
  • Merkez ayrıca, Şişli’de şiddet sonrası ilk müdahalelerin gerçekleşeceği istasyon olma yönünde de önemli bir yere sahip olacak.

 

 

Dengesi Değişen Bir Piyasa

Bir Annenin Yürek Isıtan Gerçek Hikâyesi: Bi Umut

Esenyurt’ta Temizlikte Yeni Dönem: Yapay Zeka Destekli Filoyla Sokaklar Pırıl Pırıl!

Hamsi Fiyatları Dibe İndi

Can Aksoy; 1 Yılın Hesabını Verdi… ( GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Ülkü Ocakları’ndan Terasında Safran Hasadı

Başkan Erkan KOÇALİ; CUMHURİYETİMİZ 102 YAŞINDA

Hamsi Ucuzladı, Tezgahlar Şenlendi

Esenyurt’ta 29 Ekim Coşkuyla Kutlanıyor!

KÜDEF’in Toplantısında Milletvekili İzsiz, Umreye 500 Kişi Göndereceğiz

Ak Parti'nin Esenyurt' ta düzenlediği STK 'lar Kahvaltısına Yoğun İlgi Vardı.

Ortak Masada, Ortak Akıl Buluşması

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

Minikler Cumhuriyet Coşkusunu Sahneye Taşıdı

Taddef, Türkiye’nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya’yı Ziyaret Etti

Yatırımların Zirvesi Ulaştırma ve Tarımda

Tanju KARAKUŞ CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

Mİlletvekili İzsiz,  İstanbul’un bir kez daha tökezlemesine asla müsaade etmem

Pera Kampüs’te Bağımlılıkla Mücadele Farkındalığı

Başalan, Sert Konuştu Kifayetsizliğin ve Çaresizliğin Göstergesi

Türkiye’de konut sektörünü sarsan büyük vurgun iddiaları:

3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi

“Yabancılar İçin Türkçe Konuşma Kulübü” Başladı

Mansur Yavaş Osman Gökçek'in 600 Milyonluk Villasını Yapanı Açıkladı.

Artvin’de İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplandı

MEB teftiş sistemini değerlendirdi

İletişim: CHP'nin hakaret içeren açıklamaları demokrasiye zarar veriyor

Tokat'ın 50 yıllık hayali gerçekleşiyor!

Takvim belli oldu... TBMM’de bütçe maratonu başlıyor!

Anadoludakiler Belgeseli’nde Serhat’ın Bereketi ve Emeği Ekranlara Taşındı

Yükleniyor

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Av. Yalçın TURA; 30 Zafer’inin Öncesini Yazdı

Başkan KAÇALİ, Azerbaycan Cumhuriyetinin 107. Yılını Kutladı

İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve

Trump’tan İstanbul Açıklaması

Erdoğan ve Zelenskiy Ankara’da Buluşuyor

Ford İşçileri Almanya’da Grevde

Dengesi Değişen Bir Piyasa

Türkiye’de konut sektörünü sarsan büyük vurgun iddiaları:

Vergi Denetiminde Adalet: Uyumlu Mükellefin İspat Hakkı

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde düşüş sürüyor

'Merkez'in rezervleri arttı!

Dünyanın En Büyük Enerji Buluşmalarına Türk Damgası

Karasal fotovoltaik modüller mecburi uygulamaya alındı

Yetiş+Çarşı Bayilik Lansman Toplantısına Yoğun İlgi

İthalatta Haksız Rekabeti Önleme Kararı

Özüduruk: Emekliyi Yoksulluğa Mahkûm Etmeyin

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Nilüfer Belediyespor, EHF Avrupa Kupası’nda tur atladı

Kars 36 Spor Deplasmandan 3 Puanla Dönüyor!

Gebzeli güreşçiler Balkan Şampiyonası'ndan madalyalarla döndü

TOFAŞ BCL'de 2'de 2 yaptı!

Kocaeli’de 'Milli' zafer! A Milliler 4 gole kazandı

Tofaş, La Laguna Tenerife biletleri satışta

Çayırova Belediyesi uzatmada güldü!

U.S. Polo Assn., XV. FIP Avrupa Polo Şampiyonası'nın resmi giyim ortağı oldu

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Genç şair Eren Güler’den yüreklere dokunan bir eser…

Esenyurt’ta Linç Kültürü Masaya Yatırılıyor

“Temel Eğitimde Paydaş odaklı Yönetim” Adlı Kitap Çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
14.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4