• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

Asırlık Okullar Vakfı’ndan Eğitimde Tarihi Bir Adım

Asırlık Okullar Vakfı’ndan Eğitimde Tarihi Bir Adım

EĞİTİM 3.06.2025 23:47:28 0
Asırlık Okullar Vakfı’ndan Eğitimde Tarihi Bir Adım

Galatasaray Lisesi, Çapa Fen Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Pertevniyal Anadolu Lisesi, Vefa Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi mezunlarının öncülüğünde kurulan Asırlık Okullar Vakfı’nın Olağanüstü Genel Kurul ve Lansman Töreni, İstanbul Erkek Lisesi’nde düzenlendi. 

Programa; Millî Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Göksel Aşan, Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcımız Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve çok sayıda mezun ile öğrenci katıldı.

 “Eğitimde merhamet ve hürmetle üreten bir nesil inşa etmek gayretindeyiz”

Törende konuşan Millî Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür, eğitimde hedeflerinin yalnızca bilgi aktarmak değil, gençlere değer, merhamet ve sorumluluk aşılamak olduğunu vurguladı.

“Biz de hep eğitimciler olarak güzel işler yapmak, hakikate işaret etmek, merhametten ve hürmetten yana bir iş üretmekten başka gayretimiz, amacımız yok.” diyen Yentür, öğretmenlerin sınıf içindeki katkısının çok daha derin bir anlam taşıdığını belirtti.

“Öğretmenlerin sınıflarda matematiğin, tarihin, coğrafyanın dışında gençlerimize, öğrencilerimize verdikleri değerler; aldılar ve bu, medeniyetin kodlarından gelen ruhtur aslında.” sözleriyle, eğitim sürecinin ahlaki ve kültürel boyutuna dikkat çekti.

Yentür, Asırlık Okullar Vakfı’nın gençlere yön gösteren bir medeniyet projesi olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Bu mezunlarımızı, gençlerimiz için mevcut okuyan öğrencilerimiz için bir şey yapma sorumluluğunun gayretinin içinde olmasının tezahürü olarak, Asırlık Okullar Vakfı'nın kurulması aslında eğitimimizin ne kadar güçlü kodlarının olduğu; öğrencilerimizin ‘diğerkâmlık’ duygusuyla, sadece kendisi için değil tüm toplumu için, devleti için, milleti için, insanlık adına bir şeyler üretme arzusu taşıdığını gösteriyor.”

Asırlık Okullar Vakfı’nın 25 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak kurulduğunu hatırlatan Yentür, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bir derdin, bir kaygının, bir davanın neticesi olarak Asırlık Okullar Vakfı aramıza katıldı. İyi ki katıldı, hoş geldi.”

Program kapsamında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Göksel Aşan, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ve Vakıf Başkanı Hanefi Alper Alkaç da konuşmalar yaptı. Katılımcılar, eğitimin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmadaki belirleyici rolüne dikkat çekerken, söz konusu yedi okulun sahip olduğu tarihî ve insani mirasın önemini vurguladı.

“İyi okullar, girilmesi zor okullardır”

Vakfın kurucu unsuru olan 7 okula desteklerini sürdüreceklerini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Göksel Aşan, "Okul dediğiniz yer girilmesi kolay, çıkılması zor olan yer olmalı. Fakat biz de çoğu zaman bunun tersi söz konusudur. İyi okullar girilmesi zor okullardır ama bir kere girdiğiniz zaman da çıkarsınız. Bizim açımızdan bu binaların önemi şu; şu kapıdan girdiğinizde, bu kapıdan geçtiğimiz 120 yıl boyunca kimler girdiği düşünmeniz bile aslında bu binanın bir ruhu olduğunu size anlatıyor. Bir ülkede ne kadar çok gerçekten şu binalarda okullar eğer yaşıyorsa ve devam ediyorsa, o ülkeler o kadar medeni ülkelerdir. Bizim de bunu sürdürmemiz lazım. Bu girişim için tekrar çok teşekkür ediyorum. Sonuna kadar destek vereceğiz. Elimizden geldiği kadar hep beraber destek vermek zorundayız. Çünkü hem buradan yeni mezun olacak olanları hem buraya yeni gelecek olanlara bütün talebelere borcumuz bu. Onlar da bunları devam ettirecekler" diye konuştu.

“Sadece nitelik değil, nicelik de önemli”

Törende konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, eğitimin hem bireyler, hem de ülkeler için yatırım niteliğinde olduğunu belirtti. Karahan, "Makro düzeyde yapılan çalışmalarda eğitime yapılan yatırımın toplam faktör verimliliğini, yenilikçiliği ve potansiyel büyüme hızını yükselttiğini gösteriyor. Bu çalışmalar, ülkedeki eğitim düzeyinin nüfusun ortalama eğitim süresi büyüme üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu gösteriyor. Nitelikli insan kalitesinin artması bir taraftan kurumları güçlendirirken, bir taraftan da daha üst düzey teknolojinin kullanılmasına uygun bir ortam sağlıyor. Ancak burada sadece nitelik değil, nicelik de önemli" dedi.

İstanbul Erkek Lisesi'nde düzenlenen Asırlık Okullar Vakfı Lansman Töreni'nde vakıf yöneticileri ve öğrenciler bir arada poz veriyor. Fotoğraf tarihi okul binası önünde çekildi.
Asırlık Okullar Vakfı'nın Olağanüstü Genel Kurul ve Lansman Töreni'nde; İstanbul Erkek Lisesi'nin tarihi avlusunda bir araya gelen vakıf yöneticileri, öğrenciler ve mezunlar, Türkiye’nin eğitim geleceğine ışık tutacak birlikteliğin sembolü oldu.

 

“İyi okullar, girilmesi zor okullardır”

Vakfın kurucu unsuru olan 7 okula desteklerini sürdüreceklerini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Göksel Aşan, "Okul dediğiniz yer girilmesi kolay, çıkılması zor olan yer olmalı. Fakat biz de çoğu zaman bunun tersi söz konusudur. İyi okullar girilmesi zor okullardır ama bir kere girdiğiniz zaman da çıkarsınız. Bizim açımızdan bu binaların önemi şu; şu kapıdan girdiğinizde, bu kapıdan geçtiğimiz 120 yıl boyunca kimler girdiği düşünmeniz bile aslında bu binanın bir ruhu olduğunu size anlatıyor. Bir ülkede ne kadar çok gerçekten şu binalarda okullar eğer yaşıyorsa ve devam ediyorsa, o ülkeler o kadar medeni ülkelerdir. Bizim de bunu sürdürmemiz lazım. Bu girişim için tekrar çok teşekkür ediyorum. Sonuna kadar destek vereceğiz. Elimizden geldiği kadar hep beraber destek vermek zorundayız. Çünkü hem buradan yeni mezun olacak olanları hem buraya yeni gelecek olanlara bütün talebelere borcumuz bu. Onlar da bunları devam ettirecekler" diye konuştu.

“Ciddi bir eğitim geleneğine sahibiz”

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcımız Ömer Faruk Yelkenci, "Artık üreten nesiller gelecek. Ancak bunun yanında iyi mühendis ama iyi insan. İyi doktor ama iyi insan. İyi öğretmen ama iyi insan. Hangi meslek erbabından olursa olsun, önceliği iyi insan olmak olan nesillerin bize müjdecisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye olarak biz ciddi bir eğitim geleneğine sahibiz ve bu alanlardaki eğitimlerimiz hala daha güçlüdür ve güçlenmeye devam etmektedir. Dolayısıyla eğitimin bu modernleşme hikayesiyle beraber, aynı zamanda bir gelenek işi olduğunu bu geleneğin sürmesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz ve bunu sürdürüp sürdürebilmenin elbette ki binaların ruhuyla da alakalı olduğunu ama asıl oradaki gelenekle çok daha ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu geleneklerin kopmaması için sadece kamunun çabasının yeterli olmayacağını sivil girişimlerin çok önemli olduğunu belirterek Asırlık Okullar Vakfı'nın bu anlamda çok önemli bir görevi göreceğini de şimdiden söylemek mümkün" dedi.

“Bu öncü davaya destek olmakla mükellefiz”

Vakfın işleyişi, amacı ve hedeflerinden bahseden başkan Hanefi Alper Alkaç, "Bu güzide kurumlarımızdan mezun olanlar olarak bizler, kurumlarımız arasında iletişimin güçlendirilmesi, okullarımızdan mezun olan büyüklerimiz ve yeni mezun olacak gençlerimiz arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi, canlı bir okul kültürü ve ikliminin oluşabilmesi için Asırlık Okullar Vakfımızın çok önemli bir görev üstleneceğinin bilincindeyiz. Hayata geçirdiğimiz Asırlık Okullar Vakfımız mezunlar arasındaki işini güçlendirerek, okullar arayışında eğitilen, kültürel, eğitim haklarımızı sağlayacak. Okullarımızda eğitimini sürdüren gençlerimizi değişen ve dönüşen dünya üzerinde ortak bilinç kazandırmayı öngörüyoruz ve hedefliyoruz. Bizler Asırlık Okullar mezunları olarak, maarif davasının birer neferi olarak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle ortak bir amaç doğrultusunda birlikte hareket edip, bu öncü davaya destek olmakla mükellefiz" dedi.

Öte yandan, Asırlık Okullar Vakfı tarafından; eğitim kurumlarında öğrenimini sürdüren öğrencilere barınma desteği, eğitim ve öğretim bursları, mentorluk hizmetleri, yurt içi ve yurt dışında eğitim araştırma desteği ile her türlü nakdi yardımın sağlanacağı belirtildi.

Haber: Faruk Serhat TUNÇ -Dünya Haber Ajansı (DHA)

 

 

 

Haber Kaynak : yerelhaberim.net

Karadeniz’in Tadı ve Ritmi Buluştu…

Atıklar Değere Dönüşüyor!

Sanat Sohbetleri Sosyal Çürümeyi Gündeme Taşıdı!

Üç Projeyle Bölge Sergisine Girme Gururu

Veli Savundu Görüntüler Kafa Karıştırdı!

Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili

Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...

Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!

Trafiğe Master Plan Nefesi!

Mecliste Adalet Vurgusu…

Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık

Postacı; İlk Dersimiz Bayrak Oldu...

İlk Dersimiz Bayrak Dedi…

Acil Sağlıkta Tarihi Adım Hayata Geçiyor!

Tuncer Dağ’dan Miraç ve Berat gecelerine anlamlı mesaj

Gürbüz Süleymanoğlu’ndan Berat Kandili mesajı

Togay Çoban’dan Berat Kandili mesajı

Muharrem Yıldız’dan Berat Kandili mesajı

Eski Gürpınar Belediye Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Velittin Küçük ’ten Berat Kandili mesajı

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

Kopuş Sergisi Sanatseverlerle Buluştu…

GOOGLE VE İGD İş Birliğiyle Dijital Ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi Gerçekleştirildi

Türkiye Bir Gelecek Krizi mi Yaşıyor?

Bu Kıraathane Esenyurtluların İlgi Odağı Oldu!

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Esenyurt Belediye Personelinden İnsanlık Dersi…

81 Yaşındaki Kadını Nasıl Dolandırdılar!

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Adalet Kürsülerine Taze Kan!

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

CHOCO TURN Çikolatılı Döner Bahçeşehir’de Açıldı!

RESS GROUP, Uluslararası Arenada Büyüyor:

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

İş İnsanı Ali ŞAYİR; " Sarıkamış; Binlerce Şehidin Yüreklerinin Donduğu Yerdir.

Altın Tarihi Zirveyi Gördü

Güven AKSU; Sarıkamış’ta Unutulmaz Bir Tarih Yazılmıştır

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Ardahan Tanıtım Günleri 22–25 Ocak’ta Yapılacak

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12