Künye   |  Bize Ulaşın   |  Giriş Sayfam Yap   |  Sık Kullanılanlara Ekle
================================================================
2.24
2.83
0.00

Ardahan Balı Türkiye’ni Yüz Akıdır

Ardahan Balı Türkiye’ni Yüz Akıdır

Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfının Ardahan’da Kurduğu AKİ A.Ş Ürettiği ANATOLYA Bal hakkında gazetemizi açıklamada bulunan Nuru vatan AKIA. Ş ‘inin Misyonu

9 Ağustos 2010 10:10
font boyutu küçülsün büyüsün


AKI A.Ş Yönetim Kurul Başkanı Nuri Vatan Yediğiniz baldan haberiniz var mı?

Tüketicileri uyardı

Kars Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfının Ardahan’da Kurduğu AKİ A.Ş Ürettiği ANATOLYA Bal hakkında gazetemizi açıklamada bulunan Nuru vatan AKIA. Ş ‘inin Misyonu

###Vatan konuşmalarını şöyle sürdürdü

Adını Ardahan, Kars ve Iğdır illerinin ilk harflerinden alan AKI AŞ, bu yöredeki doğal potansiyeli değerlendirmek ve bu potansiyel üzerinde özendirici yatırımlar gerçekleştirerek yöre kalkınmasına hizmet etmek isteyen iş adamlarınca kurulmuştur. AKI AŞ'nin ticari kaygısı yoktur. Temel amaç yörede sosyo-ekonomik bir gelişmenin sağlanmasıdır. Bu etkinliğin hedefi, Kars ve Ardahan'ı bal konusunda uzmanlaşmış bir yöre haline getirmek ve bu özelliği ile ülkemize ve dünyaya tanıtabilmektir.

###AKİ A.Ş’nin ticari kaygısu yoktur

AKI AŞ ticari bir kaygı taşımaması ve sadece belli bir yörenin ürününü tanıtması, üreticinin ürününün değeri üstünden satışın sağlanması amacıyla yola çıktığından dolayı piyasadaki hiçbir kuruluş ile rekabet halinde değildir.

###ANATOLİA BAL ve Kafkas Arısı 'nın niteliği

Ülkemizde haklı olarak ün yapmış Kars ve Ardahan Balı, bu yöredeki yaylaların saf çiçeklerinden, yine saf bir arı ırkı (Kafkas Arısı) tarafından üretilmektedir.

Kafkas ırkı arı, dili (hortumu) en uzun arı ırkıdır. Bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarlarından yararlanabilir. Bu özelliği Kafkas Arısını ve onun yaptığı balı, diğer arı ırkından ve onların yaptıkları baldan ayırır ve daha değerli kılar.

Kars ve Ardahan yöresi en az dört ay boyunca çiçekli kalır. Bun nedenle bal üretme sezonunda arılar için nektar kaynağı sıkıntısı çekilmez. Harici olarak bir şeker kaynağına (özellikle ticari şekere) ihtiyaç duyulmaz. Arılar, sadece çiçek nektarları ile petekleri rahatlıkla doldururlar.

 Yöre gezginci arılara karşı koruma altındadır. Bu nedenlerle yörede üretilen bal sadece bu yörenin doğasını yansıtır ve kendine has, ayırıcı özellikler taşır.

###Balın rengi

Yörenin balı genellikle açık renktedir. Renk spektrumu beyaz ile amber rengi arasında değişir. Tadı lezizdir, boğazı yakmaz, yemesi rahattır, irkiltiye neden olmaz. Hafif bir kokusu vardır (Hanak yöresinin kekik balı dışında). Yüksek yörelerin balı olması içerdiği çiçek nektarlarının kristalleşmeye meyilli olması nedeniyle çabuk kristalize olabilir. Yöre insanı kristalize olmuş krema şeklindeki balı tüketmeyi daha çok sever.

Anatolia Bal, harmanlanmamıştır. Sadece yörenin çiçeklerinden elde edilmiş ve bir yaylanın balı diğerine karıştırılmamıştır. Bu özellikleri ile orjinaldir ve piyasada muadili bulunmamaktadır.

Arı ürünleri

Bal, arı ürünleri arasında en yaygın olarak bilinenidir. Ancak bal dışında arılar tarafından üretilen son derece değerli başka ürünlerde vardır. Bu ürünler arasında:

*ARI SÜTÜ

*POLEN

*PROPOLİS

*ARI ZEHİRİ

*BAL MUMU

İlk akla gelenlerdir. Bu ürünleri kısa kısa da olsa tanıyalım.

Arı Sütü

İşçi arıların Ana arı ve larvalar için yaptığı son derece özel ve çok yüksek besin değerine sahip bir üründür. Üretimi çok zor ve zahmetlidir. İnsan beslenmesi için gerekli hemen hemen bütün bileşenleri içerir. Beyaz renkte ve krema kıvamındadır.

###Polen

Çiçek tozu olarakta bilinir. Aminoasitler, vitaminler ve çeşitli elementleri yoğun olarak içeren tam bir sağlık kaynağıdır. Sarı rengin tonlarını taşır katı granüler yapıdadır.

###Propolis

Az bilinen bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovanların yalıtımı amacıyla son drece az miktarda yapılır. Normal oda ısısında katıdır. Sarı rengin tonlarını içerir, mum kıvamındadır. Lipid karakterli bileşiklerden oluşmuştur. Antibakteriyel etkisi kanıtlanmıştır. Özellikle gelişmiş ülkelerde çok çalışılan bir üründür.

###Arı Zehiri

Bazı ilaçların yapımında etken madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle MS (Multiple Sclerosis) ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

###Bal Mumu

Bal mumu arı ürünleri arasında baldan sonra kullanımı en yaygın olan üründür. Bazı ürünlerin üretiminde olmazsa olmaz konumdadır. Başta petek yapımı olmak üzere, kozmetiklerin çoğunun yapımında ilaç sanayinde, yalıtım ve cila malzemeleri yapımında ve özellikle mum yapımında yoğun olarak kullanılmaktadır.

###Bal

Bal, bal arılarının yüzlerce çeşit çiçekten topladığı nektarı, özel salgı bezlerinde işleyerek elde etiği peteklerde depoladığı çok özel bir üründür.

Kutsal kitaplarda özel ayetlerle anılan, bilginlerin ve hekimlerin tavsiye ettiği, salt beslenmek amacıyla değil şifa bulmak içinde insanlar tarafından ilgi gören ve tüketimi bu denli yaygın olan bir başka besin maddesi yoktur.

Bir besin maddesi olarak kimyasala açıdan incelendiğinde bal, yaklaşık %80'i karbonhidrat (Fruktoz, glukoz ve diğer şekerler) %17'si su, geri kalan kısmı ise vitamin, mineral, aminoasit ve bilinmeyen (ama farmakolojik olarak etkili olması kuvvetle muhtemel) diğer maddelerden oluşan, çok doymuş bir şeker çözeltisidir.

###Balın kristalleşmesi

Bal konusunda en kuşkulu ve dikkat çeken konulardan biri de balın kristalleşmesidir. Halk arasında kristalleşen bal "şekerli bal" olarak isimlendirilir ve bu balı üreten arılara şeker verildiği sanılır. Oysa kristalleşme son derece doğal bir durumdur ve balda ticari şeker bulunduğuna işaret etmez. Balda bulunan ticari şeker kesin olarak sadece laboratuar tahlilleri ile anlaşılabilir.

###Derler ki "Asil azmaz; Bal kokmaz;

Kokarsa yağ kokar, çünkü aslı ayrandır." Gerçekten bal kokmaz mı? Bazı durumlarda bal kokabilir. Özellikle %20'nin üzerinden su içeren ballar maya üremesine uygun sıcaklıkta ekşiyebilir. ( Fermente olabilir.) Bu durumda baldan bir ekşime kokusu alınır. Ekşime hoş olmayan bir durumdur. Soframıza gelen bal eğer süzme bal ise direkt olarak petekten soframıza ulaşmaz, bir takım işlemlerden geçtikten sonra ambalajlanır ve pazara sunulur. Bal santrifüj ile süzülür ve içerebileceği kaba partiküllerden ayrılması için bir süre dinlenme tanklarında tutulur. Bu esnada içerdiği bir miktar su da buharlaşacağı için bal olgunlaştırılmış olur.

###Anatolya uluslar arası bir üretim tesisi var

Gıda güvenliği açısından bal bütün ülkelerde uluslar arası gıda koleksine uygun olarak laboratuar testlerine tabi tutulur, ambalajlanır ve denetlenir. AKI A.Ş. bu amaçla Ardahan'da son derece gelişmiş bir "Bal Analiz laboratuarı" kurmuş ve size sunulan ballar bu laboratuarda kontrole tabi tutulmuştur. Diğer bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bal konusunda istismarlar yapıldığı görülmekte, sağlıksız koşullarda üretilen ballar piyasa ya sürülmekte, hatta salt ticari kaydıyla satılan ürüne olmayan özellikler atfedilerek insanların bala karşı merakı sömürülmektedir. Bunun la birlikte ne mutlu ki yurt dışında bile kalite ödülleri almış yüz akı kuruluşlarımızda bulunmaktadır.










yorumlayorum ekle


Yorumlar


  henüz yorum yok








================================== ================================== ============================= ========================== ============================= ============================ ==================================== ============================================================== ================= ====================================================================================